Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

MONH ΠΡΟΦΗΤΗ ΖΑΧΑΡΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ














































































































































































































































Ναός Αγίου Ζαχαρία στο Γράμμο



Σε μια απομακρυσμένη και εγκαταλειμμένη περιοχή του Γράμμου σώζεται ένα μοναχικό κτίσμα, ο ναός του Αγίου Ζαχαρία. Κάποτε, ήταν καθολικό μονής που είχε οργανική σχέση και με τη μονή της Τσούκας. Σήμερα, έχει απομείνει μόνο το κτίσμα του ναού σε κακή κατάσταση. Διακρίνονται, ωστόσο, τα ίχνη των κελιών, ενώ ο νάρθηκας είναι μισοερειπωμένος.

Το ίδιο το κτίσμα είναι μια πολύ όμορφη κατασκευή, που ανήκει στον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδούς μετά τρούλλου ναού. Εδώ δούλεψαν κτιστάδες της ηπειρωτικής σχολής, που διακρίνονται για την προσεγμένη δουλειά τους και τον έντεχνο τρόπο στέγασης με πέτρινες πλάκες.

Εσωτερικά, ο ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες και ένα πλούσιο εικονογραφικό πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε όλες τις αναζητήσεις της μεταβυζαντινής τέχνης. Δυστυχώς, όμως, μεγάλα τμήματα των τοιχογραφιών αυτών έχουν καταστραφεί από πυρκαγιά.

Ορισμένες μορφές αγίων και μικρά τμήματα παραστάσεων που σώζονται, πιστοποιούν την αξία των καλλιτεχνών που δούλεψαν σ' αυτή την εικονογράφηση. Η ζωγραφική αυτή είναι του 17ου αιώνα. Αυτό επιβεβαιώνεται από μια επιγραφή που υπάρχει στη νότια πλευρά, πάνω από ένα παράθυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου